Pàgines

dilluns, 2 de desembre del 2013

Treu-li suc a l’Erasmus+

Ja és oficial.

El parlament Europeu ha aprovat el nou programa Erasmus+, que començarà el gener de 2014 i s’ha planificat fins al 2020. Més dotació econòmica, més matèries per potenciar i més incidència sobre la població.

Quatre milions de ciutadans rebreu ajuts per a poder estudiar, formar-vos, treballar o participar en activitats de voluntariat fora del país d’origen. Vols saber quin plus tindrà el nou Erasmus?

Amb prop de sis milions de joves desocupats a la Unió Europea (UE), l’Erasmus+ neix amb la voluntat de posar-se les piles per millorar les competències professionals i l’ocupabilitat. S’adreça no només a la joventut sinó, per extensió, a tots els nivells educatius i també als col·lectius treballador i associatiu. La UE considera que l’educació, la formació i l’aprenentatge no formal són claus per crear ocupació i millorar la competitivitat europea.

Per això, aquest programa facilitarà finançament a més de quatre milions de persones (joves, estudiants i persones adultes) perquè puguis estudiar, formar-te, adquirir experiència laboral o participar en activitats de voluntariat a l’estranger. I per aconseguir-ho, la Comissió Europea hi destinarà 14.700 milions d’euros durant els set anys de vigència del programa (un 40% més dels recursos actuals per a beques de mobilitat d’estudis o treball).

L’Erasmus+ combina tots els programes existents fins ara vinculats a educació, formació, joventut i ara també esport. Això vol dir que sota aquesta denominació s’agrupen els anteriors programes d’aprenentatge continuat (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), el Joventut en Acció i cinc programes internacionals de cooperació (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink i el programa de col·laboració amb els països industrialitzats). Aquesta integració tracta de facilitar-te l’accés als diferents tipus d’ajuts, de forma que es redueixi la burocràcia.

I com a jove què hi trobaràs a l’Erasmus+? A grans trets, i amb la finalitat d’incentivar la mobilitat juvenil, ajuts destinats a 2 milions d’estudiants universitaris, que podreu estudiar i fer pràctiques a l’estranger; a 650.000 estudiants de formació professional i aprenents, que rebreu beques per estudiar, formar-vos o treballar fora, i, com a novetat, a 200.000 estudiants d’un màster complet a l’estranger, perquè disposareu de garanties de préstec del Fons Europeu d’Inversions. També es fomentaran, com ara ho feia el programa Joventut en Acció, els intercanvis juvenils i el Servei de Voluntariat Europeu: més de 500.000 joves podreu participar en activitats de voluntariat a l'estranger o en intercanvis.

En la línia d’apostar per la cooperació i la innovació, l’Erasmus+ es proposa validar el reconeixement de les competències adquirides a través de l’educació no formal, en el context de la Unió Europea, mitjançant certificats com l’Europass i el Youthpass. Així mateix, aquest superprograma també donarà suport a la cooperació entre les organitzacions juvenils (per exemple, augmentant la capacitat dels consells de la joventut i plataformes juvenils), a més de fomentar el Fòrum Eur
opeu de la Joventut i la Setmana Europea de la Joventut.

Perquè coneguis com treure-li tot el suc possible al nou programa que s’encetarà el gener del 2014, la Direcció General de Joventut organitzarà properament unes sessions de difusió per donar-ne a conèixer les particularitats. Ja ho saps, si t’interessa adquirir experiència internacional, millorar el nivell d’idiomes i ampliar horitzons, sàpigues que l’any vinent el nou Erasmus+ tindrà un plus.

Comunicat de premsa de la Unió Europea
Programa Erasmus+
Díptic informatiu
Representació UE a Barcelona

1 comentari:

Taller Art Mural a l'Espai Jove de Cubelles