Pàgines

dimarts, 3 de juny del 2014

ACTUA! ES CERQUEN VIQUIPEDISTES




Es cerquen viquipedistes

La versió en català de la Viquipèdia es va encetar al març de 2011 i a l’any 2013, amb més de 400.000 articles publicats (428.601 a dia d’avui), ha estat la primera a assolir la catalogació de “perfecta” pels seus continguts de qualitat. Només la versió russa comparteix aquest honor d’entre totes les versions lingüístiques de la Viquipèdia. No és això prou engrescador perquè et converteixis en viquipedista?



Tenint en compte que, segons estadístiques de la pròpia Viquipèdia, el català és l’idioma número 85 del món en termes de nombre de parlants, és important subratllar que en la Viquipèdia, ocupa la 37ena posició pel nombre relatiu d’editors, i la 17ena al món pel que fa al nombre d’articles. Per tant, el català hi desenvolupa un paper protagonista. No som els que més articles hem publicat (encara), però sí de més qualitat.

Què és la Viquipèdia?
Segurament una gran majoria de vosaltres ja la coneixeu i l’heu feta servir per estudiar, per treballs d’investigació o fer consultes de tot tipus. La Viquipèdia és l’”enciclopèdia lliure que tothom pot editar”. Està disponible en línia, creix de forma col·laborativa i és mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Els més de 30 milions d'articles han estat escrits col·laborativament per usuaris d'arreu del món, i qualsevol persona que hi accedeixi pot editar-ne la gran majoria. Actualment té edicions en 287 idiomes. A més, la Viquipèdia no és l’únic projecte wiki (o col·laboratiu) de la Fundació Wikimedia. Hi ha també la Meta-Wiki  , amb projectes diversos, com la Wiktionary  , la Wikiquote  , la Wikibooks , Wikinews  o la recent WikiVIP .

De vocació viquipedista
Tots tenim temes i matèries que dominem, que en sabem molt, en els quals som experts. Quin és el teu? En una enciclopèdia hi cap pràcticament tot: hi ha espai per la ciència, la cultura, l’esport, etc. Potser, no existeix cap article publicat d’aquell tema que domines i tu podries ser el primer a crear l’article. D’altra banda, també pots participar corregint o ampliant el contingut d’articles ja existents. No oblidis que això és un projecte col·laboratiu i voluntari, però el ritme de treball el poses tu, no hi ha cap tipus de pressa, ni terminis establerts. També pots col·laborar d’una forma més coordinada formant part d’associacions com Amical Wikimedia. Aquesta associació també organitza sessions informatives sobre la Viquipèdia i cursos d’edició wiki. Anima’t a compartir el teu coneixement a l’hora que divulgues la llengua catalana i fas sentir la nostra presència al món.

Concurs de fotografia "Wiki Loves Earth"
La Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat en col·laboració amb Amical Wikimedia ha posat en marxa un nou projecte per tal de millorar els continguts de la Viquipèdia sobre matèries relacionades amb el medi ambient. T’animem a participar-hi perquè projectes com aquest o el “Wiki Love Monuments” són una altra manera de col·laborar i proporcionar material fotogràfic per il·lustrar els articles de la Viquipèdia i augmentar-ne la qualitat.

Viquipèdia per descarregar
Ara pots, si vols, descarregar-te una versió complerta de l’enciclopèdia. Són més de 40 GB en format ZIM (compatible amb dispositius Android, Windows, OSX, Linux i Symbian). Necessitaràs una mica de paciència i un client BitTorrent per fer-ho.

Consultes sovint la Viquipèdia? Has col·laborat alguna vegada amb algun article? Estàs pensant a fer-ho?

Més informació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Taller de foto amb el mòbil a Cubelles